Cоціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері (на прикладі ЦСП компанії Русал)
27

Висновки до першого розділу

 

Соціальне проектування в соціальній роботі застосовується для розробки соціальних програм, соціальних проектів, відпрацювання методики, техніки і технології конкретних форм соціальної діяльності. Воно дозволяє вирішити з’єднання прогнозу, програми чи плану соціальних служб з реальними змінами в суспільстві; перейти від діагнозу реального стану справ і прогнозів до планування соціальних змін та розробці способів їх конкретної реалізації.

Соціальне проектування як специфічна діяльність, пов’язана з науково обгрунтованим визначенням варіантів розвитку нових і модернізованих соціальних об’єктів, процесів і явищ і з цілеспрямованим докорінною зміною їх соціальних характеристик. Для методології соціального проектування велике значення має правильне визначення об’єктів, якими зазвичай стають соціальні інститути, соціальні процеси і явища. Також за допомогою соціального проектування формуються вихідні цілі, аналізується сучасний стан справ і дані, отримані на основі пошукових прогнозів, визначається коло завдань на майбутнє для вирішення виникаючих проблем. Соціальне проектування є одним з найбільш актуальних напрямків у практиці соціальної роботи.

Технологія соціального проектування представляє собою конструктивну, творчу, діяльність, сутність якої в єдиній своїй сукупності складають: виявлення проблем, цілепокладання, інструменталізація. Вона має слідувати науково-практичним визначеним цілям, алгоритмам, принципам та стратегіям. У процесі соціального проектування можуть бути використані різні проектні технологічні стратегії.