Роль банківської системи у трансформації заощаджень у інвестиції
21

оскільки наявна основна проблема – слабкість банківської системи як основного інституту, що акумулює заощадження населення, та нездатного нарощувати об'єми довгострокових кредитів для фінансування реального сектора.

Дану проблему можна вирішити шляхом повернення або посилення довіри до банківської системи. Під час вкладення вільних коштів на депозит населення керується надійністю банків (чим надійніша банківська система, тим на довший строк вкладник довіряє власні кошти банку), а вже після того ставкою відсотка, за допомогою якого також можна визначити надійність, безпечність та гарантованість вкладень даного банку.

Рівень надійності банків можна оцінити за допомогою рейтингу, який щорічно складає українське видання Forbes. Деякі банки відповідно до цього рейтингу можна побачити в додатку А. Мета рейтингу – виявити банки з найвищою внутрішньою здатністю вистояти в період системної нестабільності. При розрахунку рейтингу використовувалися кількісні фінансові показники, серед яких індикатори ліквідності, рентабельності, капіталізації, з урахуванням якісних факторів безперебійності платежів, підтримки акціонерів та ризиків країн їх походження.

Оцінка рівня життєздатності відбувається за такими балами: А – «високий», B – «середній», C – «задовільний», D – «низький».
У рейтингу життєздатності банків за підсумками 2014 року провідні позиції зайняли іноземні Кредобанк, Креді Агріколь та Сітібанк, котрі очолили групу A (високий рівень життєздатності).

Четверте місце посів нідерландський ІНГ Банк Україна. Близько до лідерів з рейтинговим балом 2,95 знаходиться трійка Укрсиббанк, ОТП Банк та Ощадбанк. Загалом, середній рівень стійкості «B» виявився в банків із державним та іноземним капіталом, а також вітчизняних ПУМБа, Фідобанка, Приватбанку та Мегабанка.

Група С із задовільним рівнем життєздатності банків населена в основному вітчизняними та російськими банками. В найнижчій групі D опинилися банки з