Розробка інформаційної системи загальноосвітнього навчального закладу з використанням PHP і MYSQL
21

[16]. Тому мова буде вестися окремо про те, що може застосовуватися у клієнтських програмах, а що – на веб-серверах.

Одним із напрямків розвитку веб-програм стало розміщення деякої частини логіки програми (наприклад, коректності введених користувачем даних) у самому веб-клієнті, наприклад, веб-браузері. Сучасні браузери спроможні інтерпретувати код на скриптових мовах програмування, виконувати Java-аплети та елементи управління ActiveX, використовувати інші доповнення.

Більшість сучасних браузерів спроможні інтерпретувати код на скриптових мовах, таких як VBScript та JavaScript. Код на цих мовах впроваджується у веб-сторінку та інтерпретується браузером [10]. Типовий приклад застосування скриптових мов – перевірка коректності введених користувачем даних безпосередньо в процесі введення чи після нього, без звертання до веб-серверу. Подібні приклади застосування скриптових мов можна виявити при заповненні деяких анкет та отримання інформації про те, що не заповнено обов’язкові поля.

Проте є й інші приклади застосування скриптових мов, що реалізують як суто дизайнерські ідеї, наприклад, кнопки, що змінюють свій вигляд при наведенні на них вказівника миші, так і іншу функціональність, наприклад вбудовування у веб-сторінки засобів звертання до пошукових систем, відображення діалогових панелей, управління іншими вбудованими в сторінку об’єктами (наприклад, Java-аплетами чи елементами управління ActiveX) [5].