Концепція «Lean production»
15

опалення близько 10% від звичайного енергоспоживання, що практично робить його енергонезалежним.

Ощадливе будівництво — управлінська стратегія Lean у будівельній галузі, яка спрямована на підвищення ефективності всіх етапів будівництва.

Ощадлива розробка програмного забезпечення — адаптація принципів для розробки програмного забезпечення.

Приклади використання  lean production в медицині:

* У Новосибірській міської клінічної лікарні №2 широко використовуються LEAN-технології в організації праці: впроваджена система менеджмента якості, функціонує внутрішній аудит. З 2008 року в установі функціонує корпоративна оптоволоконна локальна мережа. З вересня 2009 р організований єдиний call-центр поліклінічного відділення. У 2010 році вироб-ведено підключення до АІС "Міська електронна реєстратура"

* У Елабужского поліклініки Єлабуга (Татарстан) введено стандарт документообігу, зведено до мінімуму для пацієнтів час очікування в коридорах, визначені маршрути і час руху амбулаторних карт з одного кабінету в інший, розроблений в поліклініці стандарт амбулаторної картки (з метою оптимізації процедури її заповнення), освоєна технологія для копіювання результатів аналізів, якщо вони знадобляться відразу декільком фахівцям. Особлива увага приділяється первинній діагностиці. Складено список найбільш поширених в місті соціально значущих захворювань (туберкульоз, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, злоякісні новоутворення, глаукома і бронхіальна астма). Знижені на 70% витрат на споживання поліклінікою тепла.

* Використання методу LEAN для оптимізації діяльності ЛПУ (Помор'я)

Підвищити якість діагностики захворювань, успішно використовувати телемедицину, створити в обласній лікарні відділення для реабілітації пацієнтів з розсіяним склерозом та інсультом.