Комп`ютерна схемотехніка
2

Вступ

Сучасна електроніка є важливим інструментом техніки, комунікацій і зв'язку. Життя сучасного суспільства неможливе без обміну інформацією, який здійснюється за допомогою засобів сучасної електроніки.

Комп`ютерна схемотехніка - це науково-технічна дисципліна, яка вивчає теоретичні методи аналізу і синтезу схем електронних обчислювальних машин і засоби їх технічної реалізації. Розвиток комп’ютерної схемотехніки є основою удосконалення архітектури комп’ютерів, якісного підвищення їхньої продуктивності та надійності, істотного зменшення масових та габаритних показників

Розвиток електроніки дозволив створити елементну базу радіоелектроніки. Перший електронний прилад (вакуумний діод) винайшов Т.Едіссон (США), керований електронний прилад створив Л.Форест (Великобританія). Напівпровідниковий період схемотехніки пов'язаний з такими іменами, як К.Браун (Німеччина), О.В.Лосев, Д.Баруні (СРСР).

Створення такої елементної бази електроніки як інтегральні схеми, дозволило істотно зменшити габарити і спростити роботу всієї малопотужної електроніки від найпростіших радіоприймачів до сучасних обчислювальних комплексів.

Актуалізацією даної проблеми є розвиток радіоелектроніки, що вимагає створення джерел коливань НВЧ з усе більш низькими рівнями побічних шумових випромінювань і все меншою короткочасністю нестабільності частоти.

В даний час в НВЧ діапазоні одними з найкращих по шумовим характеристикам є автогенератори (АГ) на біполярних транзисторах (БТ). Тому питання теоретичного аналізу і розрахунку флуктуативних (або ж коливальних) характеристик, таких АГ, в даний час досить актуальні.

Більш того, у зв'язку з усе більш широким поширенням автогенераторних датчиків інформації про навколишнє середовище та об'єктах набула актуальності задача побудови малопотужних і крім того економічних (розрахованих на авт