Комп`ютерна схемотехніка
3

ономне живлення) малошумних НВЧ АГ. Оскільки вимоги високого ККД і низького рівня спектральної щільності потужності (СПМ) фазових флуктуацій є суперечливими, виникла необхідність теоретичного дослідження зв'язку між енергетичними та флуктуаційними характеристиками АГ. Крім того, для знаходження оптимальних режимів в таких АГ потрібен розрахунок їх енергетичних і флуктуаційних характеристик в перенапруженому режимі (ПР).

Особливістю автогенераторів на біполярних транзисторах є те, що адекватні їм динамічні моделі виявляються досить складними і форму коливань на їх нелінійних елементах, як правило, не можна вважати гармонійною.

Тому в таких АГ, навіть у недонапруженному режимі (НР) одногармонійний (ОГ) розрахунок флуктуацій дає результати, цінність яких, як правило, невелика.

Виклад стану питання аналізу флуктуацій в АГ, який, зокрема, розвинений спектрально - символічний підхід до аналізу флуктуацій в автономних системах з періодичними коливаннями, що включає полігармонійний аналіз стаціонарного режиму, його стійкості та чутливості до зміни параметра системи і полігармонійного аналізу флуктуації, дозволяє знаходити їх спектральні характеристики з будь-якою точністю.

На основі спектрально - символічного підходу в повному обсязі викладена система методів прикладного аналізу флуктуацій. У цю систему увійшли практично всі відомі у наш час прикладні спектральні методи аналізу флуктуацій в АГ.

Більшість методів, що використовувалися раніше для розрахунку флуктуацій в АГ, засновані на припущенні про близькість форми коливання на нелінійному елементі до гармонійної, на припущенні про повільності зміни обвідного коливання і не враховують вплив на АГ спектральних складових шумів, що знаходяться в околицях частот вищих гармонік.

Припущення про повільність зміни обвідного автоколивання призводить до неможливості визначення СПМ флуктуацій при великій відбудові (порядку і більше ширини смуги ланцюга зворотного зв'язку). Відсутність обліку як вищих гармонік коливання на нелінійному елементі, так і шумового впливу на АГ в