Ефективність фосфорних добрив при вирощуванні цукрових буряків
3

 

1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

Темою даної курсової роботи є ефективність фосфорних добрив при вирощуванні цукрових буряків на чорноземі карбонатному малогумусному середньосуглинковому. Тому для того, щоб розпочати роботу, треба коротко розглянути народногосподарське значення та ботанічні особливості даної культури, а також приділити особливу увагу її біологічним особливостям.

Світова площа посівів цукрових буряків складає більше 9 млн га. Близько 80% усіх посівних площ та валового збору цукрових буряків припадає на країни Європи (Росія, Франція, Німеччина, Чехія). Посіви буряків в Україні на кінець XX ст. займали 1,6-1,7 млн га. За останні роки площі посіву значно зменшились. Найбільше цукрові буряки вирощують у Вінницькій, Черкаській, Київській, Хмельницькій, Полтавській, Харківській і Тернопільській областях.

Цукрові буряки - важлива технічна культура Украї­ни, яка вирощується для одержання із її коренеплодів цукру, як цін­ного продовольчого продукту. У коренеплодах цукрових буряків міститься 17-18% цукру (сахарози), а у високоцукристих сортів і при сприятливих умовах вирощування — до 20%.

Цукрові буряки також цінна кормова культура, яка за поживністю значно перевищує кормові буряки. Значну кормову поживність мають також відходи, що залишаються після збирання (гичка, головки корене­плодів) та заводської переробки цукрових буряків (меляса, жом). Гичка досягає 35-50% і більше від маси коренеплодів.

Ботанічні особливості. Цукрові буряки (Beta vulgaris L.) належать до родини лободових (Chenopodiaсеае) і відно­сяться до геофітів, у яких епікотиль (головка), гіпокотиль (шийка) і власне корінь перетворились у коренеплід — орган накопичення запасних поживних речовин, а бруньки, з яких формуються квітконосні пагони на другому році розвитку, закладаються на головці коренеплоду близько від поверхні грунту.