Загальні закономірності виникнення держави. Особливості виникнення держави у різних народів
15

Єгипет знову стає централізованою державою завдяки зусиллям фіванської династії.

5.Період другого розпаду (1700-1580 роки до н.е.).

У середині 17 ст. до н.е. Єгипет потрясло повстання селян та рабів, унаслідок чого царську владу було ліквідовано, а близько 1730 р. до н.е. Єгипет завоювали гіксоси – войовничі племена півночі, владицтво яких тривало приблизно 150 років.

6.Після вигнання гіксосів склалося нове царство (приблизно 1575-1087 роки до н.е.). У цей період відновлюється колишня міць Єгипту. Але чвари всередині самої країни привели до того, що у 532 році до н.е. Єгипет було завойовано Персією. У 322 р. до н.е. його було включено до складу монархії Олександра Македонського, а в 30 р. до н.е. – приєднано до Риму як одну з провінцій. Іноді цей період з 322 р. до н.е. називають греко-римським.

Раннє царство

Єгипет – перша в історії світова імперія, величезна держава, створена не тільки шляхом завоювання сусідніх народів, а також завдяки дії природних чинників та територіальній ізоляції. До його складу увійшли Нубія, Лівія, Палестина, Сирія та інші багаті на природні ресурси області. Стародавній Єгипет за своїм політичним устроєм являв собою найцентралізованішу бюрократичну державу Стародавнього Сходу. Йому були притаманні чіткі функціональні обов’язки урядовців різних рангів.

Ранньому царству відповідають І та ІІ династії. Саме в цей час остаточно склалася та закріпилася держава  як єдиний і жорсткий господарський організм, у межах якого вдало сполучалися всі реалії стародавнього єгипетського життя. Перекази називають Міну першим фараоном, від цієї епохи беруть початок єгипетські літописи. Офіційно проголошувалося, що фараона захищає царський бог Гор у вигляді сокола. Опору влади фараона складали вельможі, найвищі жерці та урядовці. Хоча бюрократична система ще не знала суворого розподілу функцій і обов’язків, чітко виділяють три її рівні: центральний, регіональний та місцевий. Весь служивий люд, починаючи з хлібороба та закінчуючи царськими слугами, позначався універсальним терміном «хам». Вельможі, правителі областей за багатством могли конкурувати з пр