Суверенітет держави
15

 

Верховна Рада Української РСР... проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

 

Українська РСР як суверенна національна держава розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення українською нацією свого невідємного права на самовизначення .

 

Українська РСР самостійна у вирішенні будь-яких питань свого державного життя (див. розділ III).

 

Українська РСР має своє громадянство... (див. розділ IV).

 

Українська РСР здійснює верховенство на всій своїй території (див. розділ V).

 

 

Іван Плющ зазначав про те, що ми - країна молодої демократії. Парламент - це перша і найголовніша ознака розвитку суспільства, що йде демократичним шляхом. Якщо немає парламенту - не можна говорити, що країна стала на демократичний шлях розвитку . Історичний час відраховує роки незалежної України з її поки що незначними успіхами і помітними прорахунками.[21,С.28].

 

Оцінюючи суспільно-політичний процеси необхідно зазначити, що досвід ухвалення Декларації про державний суверенітет важливий як приклад консолідації різних за поглядами політичних сил навколо загальнонаціональних цілей.

 

 Попри істотні політичні розбіжності, народні депутати, які представляли у Верховній Раді УРСР з одного боку Демократичний блок, а з другого - Комуністичну партію України, об'єдналися навколо ідеї захисту національних інтересів, проголошення створення суверенної демократичної незалежної держави. Про безпрецедентний ступінь об'єднання політичної еліти країни свідчать і результати голосування:

 

-         за ухвалення проголосували 92.2%,

-         за   лише 1.03%,