Металургійна промисловість України
2

10 кг феросплавів), збільшення витрат виробників на сировину і електроенергію.[2]

На базі вітчизняної марганцеворудної сировини в Україні споруджено найбільший в світі електрометалургійний комплекс виробництва марганцевих феросплавів широкого сортаменту, який включає такі гіганти марганцевої галузі, як відкриті акціонерні товариства «Нікопольський завод феросплавів» і «Запорізький завод феросплавів».

Нині металургійна промисловість України, Європи та світу переживає складні часи.

Українські металурги експортують порядку 70% своєї продукції. Це забезпечує більше 50% валютних надходжень і 30% ВВП країни.

Замовлення на українську металопродукцію зменшилися в середньому на 50%, а ціна наблизилася до рівня цін у грудні 2007 - січні 2008 р. (при збільшенні за перше півріччя 2008 р. витрат на виробництво металопродукції на 59%). За оцінками об'єднання «Металургпром», внаслідок погіршення кон'юнктури світового ринку збитки металургійних підприємств України у вересні цього року склали 2 млрд. гривень.

Відмінні особливості металургії України, що зумовлюють її уразливість в умовах кризи:

- експортна орієнтованість;

- висока ціна енергоносіїв (російський газ) і перспектива їх подальшого підвищення;

- істотне запізнювання програм модернізації виробництва в порівнянні з рівнем передових економік (навіть у порівнянні з російською).

Вже сукупність цих чинників вимагає вживання серйозних заходів державного регулювання і державної підтримки галузі (особливо враховуючи її внесок до держбюджету).

Українська асоціація підприємств чорної металургії «УкрМет» оголосила про об’єднання з Асоціацією виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції «УкрФА» з метою спільної розробки шляхів подолання кризового становища у вітчизняній металургійній галузі. Рішення про об’єднання та прийняття Програми розвитку Асоціації «УкрМет» на 2009 – 2010 роки було ухвалено 16 жовтня на черговому засіданні Асоціації.