Висвітлення причин і витоків етнічного екстремізму в Росії
2

ВСТУП

Актуальність теми. Екстремізм в різних своїх проявах - політичному, релігійному, етнічному - стає все більш суспільно небезпечним явищем. Причини цього кореняться в архаїзації громадських відносин і навіть окремих держав, демонстративному правовому нігілізмі еліти, нехтуванні досягненнями цивілізації з боку гноблених верств населення, прагненні висловити соціальний протест, провокаційних діях спецслужб.

Екстремізм знаходиться в створі революційних процесів, зазіхаючи на підвалини існуючого правопорядку.

Особливо нетерпимий етнічний екстремізм. «Етноегоїзм, етноцентризм і шовінізм, які проявляються в діяльності ряду громадських об'єднань, а також неконтрольована міграція сприяють посиленню націоналізму, політичного і релігійного екстремізму, етносепаратизму і створюють умови для виникнення конфліктів», - йдеться у Концепції національної безпеки Російської Федерації.

Етнічний екстремізм отримує своє вираження в геноциді - діях, спрямованих на повне знищення національних, етнічних, расових або релігійних груп. Така політика здійснювалася у фашистській Німеччини, її рецидиви проявляються в деяких регіонах світу, традиційно близьких геополітичним інтересам Росії.

У самій Росії все більш актуальними стають прояви ксенофобії, злочини на ґрунті національної ворожнечі та ненависті.

Етнічний екстремізм виявляється в міжнародних та міждержавних відносинах, на федеральному і регіональному рівнях. Він вбачається в проблемах транснаціоналізації злочинності; в виникненні та існуванні злочинних формувань, організованих за етнічною ознакою; активних процесах кримінальної міграції; спеціалізації та професіоналізації етнічних злочинних угруповань в визначених сферах кримінального та тіньового бізнесу. Напруженість у міжнаціональних відносинах використовується етнонаціональними елітами в цілях політичного маніпулювання та незаконного збагачення. Делікатна тема відносин між етносами, завжди вимагала