Модифікація поверхонь
11

У процесі осадження металів і дисперсних частинок та формування КЕП умовно можна виділити чотири взаємозв'язані стадії.

1. Рух дисперсних частинок і катіонів електроліту з об'єму суспензії в приелектродний шар.

Ця стадія потребує перемішування EC і знаходження частинок у стані об'ємного розподілу, її ознаками є силова взаємодія рідкої і дисперсної фаз, хімічна поверхнева взаємодія, утворення подвійного електричного шару і зарядів на частинках.

2. Перенесення частинок і іонів електроліту на катод із приелектродної зони.

У прикатодній зоні основним механізмом перенесення іонів і частинок на катод є дифузійний.

3. Взаємодія частинок та іонів з поверхнею катода.

Ця стадія складається з вибіркових абсорбції та адгезії частинок з електрично активними центрами поверхні. Активні центри катода можуть мати заряди різних знаків, що зумовлює вибірковість взаємодії частинок із катодом.

4. Поверхнева і об'ємна взаємодія частинок з електролітичним осадом.

Ця стадія впливає на адгезію частинок і матриці, неоднорідність структури, мікропластичну деформацію, внутрішні напруження, дефектність структури і визначає фізико-механічні властивості КЕП.

Поверхнева дифузія адсорбованих атомів сприяє надходженню атомів до місць росту кристалів тим більше, чим вищий коефіцієнт дифузії адсорбованих атомів, чим більша середня відстань між місцями росту кристалів і чим вище середнє відношення швидкості переходу крізь подвійний шар на гладенькій поверхні до швидкості переходу на ділянці росту кристалів, що вже почався.