№ розрахунково-аналітичного завдання 30
15

Тоді, знаходимо зміну величини попиту:

QD = QD2 - QD1 = 26 – 62,24 = -36,24.

Можемо зробити висновок, що попит зменшився на 36,24.

2.В умовах ринкової економіки ціна на будь-який вид товару встановлюється при взаємодії попиту і пропозиції. Тобто, встановлюється рівноважна ціна, яка врівноважує попит і пропозицію в результаті дії конкурентних сил. Тому, щоб отримати рівноважну ціну потрібно прирівняти функцію попиту до функції пропозиції і з даної рівності визначити рівноважну ціну. Оскільки ціна за умов конкурентного ринку визначається рівновагою попиту і пропозиції, окремий продавець не може впливати на ціноутворення на ринку і пропонує свій товар за ціною, яку його змушує встановлювати ринок.

3.Крива індивідуального попиту показує поведінку окремо взятого покупця, а крива ринкового попиту представляє інтереси всіх покупців. Тому, якщо складати криву ринкового попиту для всіх покупців, то на ній не буде різких перепадів попиту при різних рівнях цін, а вони будуть вирівнюватися через те, що за даної ціни, наприклад, якщо один покупець буде вже не в змозі брати участь в торгах, то це ще зможе робити інший. І в результаті такої ситуації крива набуватиме більш пологого вигляду.

4. Існують такі види еластичності :

  1.                 Е→0 – абсолютно нееластичний попит. Це означає, що будь-яка зміна ціни не викликає ніякої зміни у величині попиту.
  2.                 0<E<1 – нееластичний попит. Це означає, що попит зростає (падає) повільніше, ніж змінюється ціна.
  3.                 Е=1 – попит одиничної еластичності. Це означає, що попит зростає (падає) прямо пропорційно до зміни ціни.
  4.                 1<E<∞ - еластичний попит. Це означає, що попит зростає (падає) швидше, ніж ціна.
  5.                 Е=∞ - абсолютно еластичний попит. Це означає, що нескінченно мала зміна ціни викликає нескінченне розширення попиту.