Транснацiональнi корпорацiї США та їх роль у мiжнароднiй iнвестицiйнiй дiяльностi
35

Вiдповiдно до результатiв проведеного кореляцiйно-регресiйного аналiзу, обсяги прямих iноземних iнвестицiй американських ТНК значною мiрою впливають на свiтовий ВВП. Це фактично означає, що iнвестицiйна дiяльнiсть американських ТНК має суттєвий вплив на розвиток свiтової економiки.

Загальносвiтовою тенденцiю є посилення ролi державних ТНК, проте дана тенденцiя не прослiдковується у Сполучених Штатах, де частка державних ТНК надзвичайно мала у порiвняннi iз їх загальносвiтовим обсягом. Проте серед державних ТНК Сполучених Штатiв є сильнi гравцi на свiтовому ринку, що дає пiдстави стверджувати про вагомий, хоча i не значний, вплив даних ТНК на свiтову iнвестицiйну дiяльнiсть.

Що стосується України, то на вiтчизняному ринку спостерiгається тенденцiя до скорочення потокiв прямих iнвестицiй американських ТНК. Тобто суттєвого впливу на економiчний розвиток України дiяльнiсть транснацiональних корпорацiй не справляє. Цьому сприяють ряд проблем, пов’язаних iз несприятливим iнвестицiйним середовищем нацiональної економiки.

Тому визначаючи важливiсть залучення прямих iноземних iнвестицiй як вагомого фактору у пiдвищеннi ефективностi дiяльностi вiтчизняних пiдприємств, необхiдним є полiпшення iнвестицiйного клiмату в Українi. США, як країна iз стабiльним законодавством, навряд чи iнвестуватимуть у країну, де воно змiнюється настiльки часто, що навiть не можливо планувати короткострокову свою дiяльнiсть, не кажучи вже про стратегiчнi плани. Отже, одним iз основних факторiв привабливостi повинна стати стабiльнiсть нормативно-правової бази.