Формування моральної поведінки дітей дошкільного віку у процесі спілкування
30

РОЗДІЛ 2 Експериментальна перевірка ефективності формування моральної поведінки у процесі спілкування

2.1 Констатувальний експеримент. Вивчення рівня сформованості навичок моральної поведінки дітей дошкільного віку

З метою визначення загального рівня сформованості навичок моральної поведінки нами була проведена  діагностика дітей середнього дошкільного віку. У нашому дослідженні взяли участь 10 дітей середньої ДНЗ «Веселі чоловічки» Солоницівської селищної ради (5 дівчаток і 5 хлопчиків), віком від 4 років 7 міс. до 5 років 1 міс.

У констатуючому експерименті кожна дитина брала участь у двох експериментальних ситуаціях з ідентичним моральним змістом:

1) ситуація розповіді (п’ять ситуацій з вибором способу поведінки);

2) спостереження за способом поведінки в реальній ситуації.

В експерименті аналізувався рівень сформованості у дітей досліджуваних моральних норм, з'ясовувалися психологічні особливості виконання дітьми моральних норм. З'ясування особливостей здійснювалося шляхом порівняння поведінки дітей у двох планах їх взаємовідносин: у ситуації розповіді (прояв пізнавального аспекту) і в реальній життєвій ситуації (прояв моральних мотивів поведінки).

Основними завданнями констатуючого експерименту були:

          з'ясування психологічних особливостей виконання моральних норм дітьми в їхніх взаєминах у процесі спілкування;

          встановлення наявного рівня сформованості деяких вчинків моральної поведінки у дошкільнят чотирьох-п’яти років.

В індивідуальній бесіді кожному з дітей було запропоновано вислухати розповідь і знайти помилки у поведінці хлопчика Мишка, який також ходить в дитячий садок. В оповіданні міститься п’ять ситуацій. Вислухавши розповідь, дитина разом з експериментатором виділяє ситуації в оповіданні і самостійно визначає помилки у поведінці Мишка. «Хлопчику, якого звати Мишко чотири роки, він ходить в такий же дитячий садок, як і ти. Вранці Мишко бере з собою