Акмеологічні особливості розвитку емоційно-вольової сфери дітей середнього дошкільного віку під час ранкової гімнастики
3

розвитку і життєдіяльності має емоційне благополуччя, яке залежить від багатьох зовнішніх і внутрішніх чинників. На перебудову психічних процесів, формування довільної поведінки впливає воля дитини що теж активно розвивається і виявляється у заучуванні та усвідомленні рухів, становленні основних етапів вольової дії, оволодінні дитиною своєю поведінкою, свідомому управлінні своєю діяльністю, вмінні планувати, підпорядковувати дії досягненню мети і контролювати їх, вдосконалювати зусилля, переборювати перешкоди тощо. У дошкільний період воля проходить важливий етап свого розвитку у зв'язку з підготовкою до навчання і праці; виникають і формуються вольові дії, змінюється її роль у поведінці, яка набуває довільного характеру, виникає саморегуляція власної діяльності дитини. Тому перед педагогом постає задача забезпечити ефективне вирішення професійних педагогічних завдань по навчанню і вихованню дітей та розвитку їх емоційно-вольової сфери.

Актуальність дослідження полягає в тому, що дошкільний вік є сенситивним етапом розвитку дитини, в ньому закладають основи формування всіх сфер життєдіяльності особистості, суттєвих змін зазнає і емоційно-вольова сфера дітей. Виникають і розвиваються вольові дії, основними напрямами розвитку яких є: розвиток їх цілеспрямованості; встановлення відношень між метою дій і їх мотивам; посилення регулювальної ролі мовлення у їх виконанні. формування творчо-активної особистості.

При навчанні дошкільників гімнастичним вправам з успіхом вирішуються задачі виховного характеру, адже однією із задач ранкової гімнастики є виховання навичок поведінки в колективі та формування вольових рис характеру дитини. У дітей виховуються: дисциплінованість, товариська взаємодопомога, вміння ставити інтереси колективу над власними, а також активність, ініціативність, рішучість, самостійність та ін. Центральна психічна функція дошкільнят – емоційна, з одного боку, їм потрібні яскраві емоційні враження, з другого боку – ігри, вправи, які допомагають дітям навчитися управляти емоціями та усвідомлювати їх. У зв’язку з цим перед вихователем дитячого навчального закладу постає важлива задача – забезпечення нормального розвитку емоційно-вольової