Психологічна підготовка допризовної молоді до служби в ЗСУ
29

Основними завданнями курсу є: формування індивідуальної психологічної та фізичної готовності учнів до захисту Батьківщини; військово-патріотичне виховання молоді; військово-лицарська підготовка; ознайомлення школярів зі світоглядно-ментальною основою українських бойових мистецтв; вивчення та оволодіння технікою українських бойових мистецтв і козацької боротьби «Бойовий гопак».

Реалізація програми спецкурсу повинна забезпечити: навчання та військово-лицарське, національно-патріотичне виховання молоді, спрямоване на зміцнення її особистої фізичної загартованості на основі традицій українського козацтва; розвивальний характер і прикладну спрямованість військово-патріотичного навчання і виховання; відродження духовних, культурних, організаційних та історичних традицій українського народу в процесі підготовки до захисту Вітчизни.

Учень повинен знати: основні якості, притаманні захисникові Вітчизни; світоглядно-ментальні основи українських бойових мистецтв; основні елементи техніки української козацької боротьби «Бойовий гопак»; особливості українських військово-козацьких традицій; шляхи утвердження військово-патріотичних цінностей українського козацтва.

Учень повинен уміти: мати натренованість у виконанні основних елементів козацької боротьби «Бойовий гопак»; формувати та розвивати власну психологічну та практичну готовність впроваджувати військово-козацькі традиції до особистого життя; підвищувати власну фізичну загартованість до захисту Вітчизни; захищати інтереси України та постійно забезпечувати її національну безпеку на всіх рівнях.

Перший розділ спецкурсу передбачає проведення 20 занять, теми яких розкривають світоглядно-ментальні особливості воїнської культури України. На першому занятті, організаційному, вчитель-інструктор знайомить учнів із метою і завданнями спецкурсу, його змістом, визначає значення спецкурсу у загальноосвітній та спеціальній (предметній) підготовці школярів. Особливу увагу слід звернути на актуальність міжпредметних зв’язків у процесі вивчення бойових мистецтв України, а саме: зв’язок з історією України, українознавством, філософією, фольклором (усною, музично-пісенною, хореографічною творчістю), українською літературою, мистецтвом (зокрема живописом: твори А. Базилевича, С. Бойка