Методика розрахунку податку на надра родовища поля шахти «Гвардійська» у складі ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат»
25

розривної тектоніки (Первомайське, північна частина Валявкинського і південна частина Ганнівського родовищ). Розривні порушення різних напрямків розбивають продуктивні товщі цих родовищ на окремі тектонічні блоки, зміщені і повернуті один відносно одного, внаслідок чого родовище набуває лускуватоглибової будови. Розмір блоків різний, зокрема, в межах Первомайського родовища переважають блоки довжи- ною до 40 м, рідше до 120 м. Складність будови цих родовищ підвищується ще і внаслідок наявності всередині продуктивних товщ тіл сланцевих порід, які через зміщення по розривах утворюють разом з фрагментами пластів залізистих кварцитів зони зминання.

Не менш складну структуру мають порівняно невеликі родовища високометаморфізованих залізистих кварцитів, тіла яких зустрічаються у вигляді останців серед гнейсів і мігматитів (Петровське, Артемівське та ін.). Такі родовища являють собою ядерні частини відносно невеликих синклінальних складок, які збереглись у процесі епігенетичних перетворень залізорудних і вміщуючих товщ. Окрім складчастості високих порядків, ці родовища ускладнені також великою кількістю розривних порушень, дайками пегматитів, гранодіоритів та інших порід. [9,10]