Інформаційні технології забезпечення навчально-виховного процесу
9

Інформаційні технології (ІТ) – це системний метод швидкого та об’ємного пошуку, обробки, аналізу, накопичення бази даних, збереження та передачі інформації. ІТ – методологія і технологія навчання з використанням сучасних засобів навчання, в першу чергу, компютерної техніки.

Різкий стрибок у розвитку комп’ютерної техніки та програмного забезпечення змушує впроваджувати в навчальний процес також Інтернет-технології – новітні інформаційні технології, які базуються на використанні комп’ютерної мережі Інтернет та програмних комплексів.

Відомо, що першим і невід’ємним етапом при використанні в любій сфері діяльності сучасних інформаційних технологій являється формування у кожної людини „інформаційної культури” – необхідного мінімуму знань, умінь та навичок їх використання при забезпеченні навчально-виховного процесу [Клопов Р.В., 2007] (див. мал. 1).

Необхідно зазначити, що формування „інформаційної культури” у студентів Харьківської державної академії фізичної культури відбувається уже на I курсі і продовжується на протязі всього періоду їх навчання в академії. Студенти вивчають прикладні програми Microsoft Office для їх використання при вивченні спеціальних дисциплін. Крім цього, вони оволодівають вміннями використовувати ресурси „Інтернет” для пошуку неохідної навчальної інформації, навичками використання електронної пошти та програмними навчальними комплексами як загальних, так і спеціальних дисциплін.

Вище вказане відноситься також і до викладачів академії, професійна підготовка яких в силу своїх службових обов’язків повинна відповідати сучасним вимогам вищої освіти.