Електронні пристрої
25

2 КОНСТРУКТОРСЬКИЙ РОЗДІЛ

2.1 Опис друкованої плати

 

Міжконтактні з'єднання РЕА найчастіше виконуються  друкованим монтажем у вигляді друкованих плат або гнучких друкованих кабелів. Друкована плата є плоскою ізоляційною основою, на одній або обох сторонах якої розташовані струмопровідні смужки металу (провідники) відповідно до електричної схеми.

Друковані плати служать для монтажу на них електрорадіоелементів (ЕРЕ) за допомогою напівавтоматичних і автоматичних установок з подальшим одночасним паянням всіх ЕРЕ зануренням в розплавлений припій або на хвилі рідкого припою ПОС-61. Отвори на платі, в які вставляються виводи електрорадіоелементів при монтажі, називають монтажними. Металізовані отвори, які служать для з'єднання провідників, розташованих на обох сторонах плати, називають перехідними.

Використання друкованих плат дозволяє полегшити зборку апаратури і унеможливити помилки при її монтажі, оскільки розташування провідників і монтажних отворів однаково на всіх платах даної схеми. Використання друкованих плат, обумовлює також можливість зменшення габаритних розмірів апаратури, поліпшення умов відведення тепла, зниження металоємності апаратури і забезпечує інші конструктивно-технологічні переваги в порівнянні з об'ємним монтажем.

Основною метою процесу конструювання плат є створення комутаційних з'єднань для об'єднання групи електрорадіоелементів у функціональний вузол із забезпеченням необхідних механічних та електричних параметрів. Основні етапи процесу конструювання ДП:

-вибрати тип друкованої плати (однобічна, двобічна);

-визначити клас точності;

-встановити габаритні розміри та конфігурацію;

-вибрати матеріал основи;

-розмістити начіпні елементи;

-визначити розміри елементів рисунка;