Електронні пристрої
75

Причиною поразки електричним струмом може з'явитися не тільки дотик людини до частин, що знаходяться під напругою, а й вплив на нього електричної дуги. У цьому випадку, як правило, відбуваються електричні опіки, з'являються електричні знаки, настає електрометалізація шкіри. Таке ураження організму отримало назву електричної травми.

За  наявності  небезпечних  і  шкідливих  виробничих факторів  розроблений  ряд  заходів  щодо  забезпечення  безпеки  праці.

Для  забезпечення  електробезпеки  застосовуються    окремо  чи в  сполученні  один  з  одним  наступні  технічні  способи  і  засоби:

–  захисне  заземлення;

–  занулення;

–  мала  напруга;

–  захисне  відключення;

–  ізоляція  струмоведучих  частин;

–  огороджувальні  пристрої;

–  попереджувальна  сигналізація;

–  ізольовані електрозахисті засоби (діелектричні рукавички, ізольовані штанги, показники напруги).

Заземлення – це навмисне електричне з’єднання із землею або з її еквівалентом металевих струмопровідних елементів обладнання, які не повинні перебувати під напругою, але в процесі експлуатації можуть опинитися під напругою (пошкодження ізоляції, аварійні випадки і т.д.)

Заземлення неструмоведучих частин електроустановок напругою до      1000 В з глухозаземленою нейтраллю шляхом приєднання їх до заземлювального пристрою не забезпечує повної безпеки. При замиканні фази на корпус через захисне заземлення протікає струм, недостатній для спрацьовування максимального струмового захисту та відключення пошкодженого обладнання, а напруга корпусу електроустановки щодо землі, що представляє собою частину фазної напруги, є небезпечною для людини і може існувати довго.