Лексичні та семантичні неологізми
3

Вступ

Одним із елементів громадського життя, який активно реагує на суспільні процеси й віддзеркалює їх, є мова. Її вплив дуже великий на громадську свідомість. Здатність охоплювати найширші аудиторії дає їй змогу формувати суспільну думку, визначати духовні цінності. Ось чому зміни в лексичному складі мови – важлива й актуальна проблема сучасних досліджень.

У процесі розвитку суспільства, унаслідок безперервного розвитку економіки, науки, культури, в результаті розширення й поглиблення зв'язків з іншими народами та державами виникають нові поняття, явища та предмети,  які потребують певної назви. Саме тому з’являються неологізми (гр. neos – новий і logos – поняття, слово). Вони служать, з одного боку, для номінації нових чи ще не названих понять, реалій, а з другого, — для заміни попередніх найменувань новими. 

Поява в сучасній українській мові значної кількості неологізмів — цілком закономірне явище. Багато неологізмів з'являється в мові в часи великих, докорінних перетворень у житті того чи іншого народу. Потреба в нових словах зумовлюється насамперед позамовними чинниками, зокрема соціальними і політичними змінами в суспільстві. Але неологізми виникають у мові весь час і не лише в літературі. Це й нові терміни науки, мистецтва, засобів сучасних мас-медіа, це й виробничо-технічна лексика, пов'язана з розвитком народного господарства, лексика, пов'язана з новими досягненнями в розвитку військової справи та військово-стратегічної науки, слова, що називають нові поняття, які виникають у галузі культурно-побутового обслуговування.

Актуальність теми реферату визначається тим, що останнім часом посилився інтерес до вивчення лексичного складу мови, і вивчення нових словотворень зокрема. Об'єктом вивчення є лексичні і семантичні неологізми.