Європейські принципи адміністративного права
73

ерез свою природу, або значимість можуть бути з найбільшою ефективністю вирішені саме на цьому рівні.[1]

   Приведення рівня надання послуг відповідно до місцевих переваг може і повинно сприяти зниженню трансакційних витрат (особливо витрат з надання інформації), підвищенню ефективності і створенню стимулів для розвитку місцевої економіки. Але переваги і недоліки децентралізації при наданні однієї і тієї ж послуги можуть варіюватися  залежно від умов. Досвід показує, що децентралізація навряд чи виявиться корисною, якщо не буде ефективних інституціональних та фіскальних обмежень як місцевої влади, так і національного уряду.

   Прикладом економічно доцільнішого підходу з укладанням договорів з приватним сектором є громадський транспорт, який здебільшого у країнах Європи є приватним. Розвиток приватних транспортних компаній у Києві привів до якісного стрибка в обслуговуванні мешканців міста. Сьогодні кияни не уявляють своє місто без приватних маршрутних таксі, які не тільки є швидкими та якісними перевізниками, а й розробляють та експлуатують нові маршрути, гнучко реагуючи на зміни.

   Підсумовуючи сказане, слід наголосити, що запровадження принципу субсидіарності в Україні, можливе тільки при здійсненні повної децентралізації державної влади, шляхом запровадження реального механізму функціонування територіального самоврядування на рівні району і області. З цією метою необхідно: по - перше, визначити правовий статус територіальних громад району і області; по – друге, ліквідувати державні адміністрації, замість яких повинні діяти виконавчі органи призначені відповідними районними і обласними радами. З урахуванням, досвіду Польщі, варто передати управління і вирішення всіх публічних справ на користь місцевих громад.

    Урахування сутності та взаємопов’язаності принципу субсидіарності з іншими принципами державного управління допоможе Україні досягти світових стандартів життя, подолати внутрішні розбіжності та політичні розходження, які вже стали причиною трагедій народу в минулі століття.


[1]  Субсидиарность и пространственное развитие: Материалы комиссии по пространственному развитию Приволжского Федерального округа // http://www.kprpfo.chat.ru/subs.html.