Міжнародні фінансові організації
7

фінансування специфічних проектів розвитку, таких, наприклад, як установлення ліній електропередачі і будівництво автодоріг, мостів та залізниць. Згодом відбулося скорочення фінансування великих промислових проектів, натомість головними стали проекти, спрямовані на підвищення продуктивності і життєвого рівня найбідніших прошарків місцевого населення. Більшість із цих проектів передбачали підготовку спеціалістів для модернізації фірм, підвищення кваліфікації вчителів, застосування «ноу-хау» на малих підприємствах та ін.

Світовий банк відреагував на кризові явища в світі наданням позик для реалізації широкої програми удосконалення економічної політики, що дістала назву структурної перебудови. Метою цієї програми, окрім іншого, стало спрямування обмежених ресурсів у більш ефективні інвестиції, на скорочення бюджетних дефіцитів або зниження інфляції.

Починаючи з 1989 року комісійні становили 0,25% від усіх позик банку, оскільки він щорічно відмовлявся від 0,50% своєї оплати за кредит. У 1993 році банк затвердив також відмову від 25 базисних пунктів у ставці позичкового процента на 1994р. для тих боржників, що робили свої внески з оплати боргу протягом шести місяці за тридцять днів до терміну оплати.
           З 1980 року банк почав проводити особливу фінансову політику шляхом випуску «євробонів», а потім і міжнаціональних бонів, що сприяло розвитку міжнародних ринків капіталу, визначенню і відкриттю нових секторів. Банк став спонсором інноваційних концепцій.

З 1982 року банк також реалізує активну програму обміну валюти на умовах «своп» (купівля іноземної валюти в обмін на національну з наступним випуском) як частину операцій із фондом.

На початку свого створення Світовий банк складався з однієї установи - Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Потім він був доповнений трьома філіями. Міжнародна фінансова корпорація була створена в 1956-му році для сприяння зростанню приватного сектора в країнах, що розвиваються, шляхом надання консультацій і інвестицій без гарантії з боку держави. Міжнародна асоціація розвитку була створена в 1960-му році для забезпечення концесійної допомоги найбіднішим країнам світу. Багатостороннє агентство гарантій інвестицій (БАГІ) було створено для