Інтернет-банкінг. Переваги та недоліки
17

Інтернет-технології дозволяють банкам знизити собівартість наданих послух, підвищувати комфорт своїх клієнтів і конкурувати на ринку. Клієнт для банку є територіально незалежним. Однак існує ряд причин, що сповільнюють і перешкоджають розвитку Інтернет- банкінгу в Україні. Перш за все – відсутність нормативно-правової бази, також недовіра людей до банківської системи, страх втрати коштів, тобто низький рівень фінансової грамотності населення України.

Іншою проблемою є обмежений доступ до мережі Інтернет. Хоча кількість населення, що користується Інтернетом, в Україні зростає, але порівняно з іншими залишається недостатнім. Також уже багато років дуже нерівномірним залишається розподіл користувачів по регіонах. Лідерами серед міст є Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Харків, Львів.

Питома вага користувачів Інтернету в країні впродовж останніх десяти років значно зросла. Ще у 2003 р. це було 10%, а вже у 2013 р. – 50 %. Рекордний стрибок був у 2010-2011 рр. (рис. 4.1.).

 

Screenshot_1.jpg

Рисунок 4.1 Питома вага користувачів Інтернету серед дорослого населення України [39]

 

Головні осі розбіжностей у поширенні Інтернету в Україні залишаються незмінними, це вік і тип поселення. Як і раніше, простежується лінійна зворотна