Інтернет-банкінг. Переваги та недоліки
9

Можна припустити, що в найближчі 2-3 роки можливість обслуговуватися через Інтернет стане обов’язковим елементом комплексу банківських послуг.

Інтернет-банкінг приваблює і фахівців програмного забезпечення, які, вбачаючи в банках потенційних клієнтів, відкрили для себе новий, дуже перспективний ринок. Удосконалюючи системи віддаленого банківського обслуговування та намагаючись задовольнити все більше споживачів, програмісти вже захопили і намагаються зберегти й надалі прибуткову нішу на ринку банківських електронних послуг.

Інтернет-банкінг також приносить прибуток і фірмам, що продають свої товари і послуги кінцевим споживачам – фізичним особам. Користувачу Інтернету набагато простіше робити покупки чи користуватися послугами, застосовуючи при цьому якомога менше зусиль. Відповідно, будь-яка фірма, яка рекламує через Інтернет свою продукцію чи послуги і надає можливість придбати їх, має змогу залучити більше потенційних покупців.

Поряд із вищезазначеними перевагами Інтернет-банкінгу притаманні й певні недоліки. По-перше, розробка такої багатофункціональної системи коштує недешево, що робить її неефективною для невеликих банків з незаможною клієнтурою; по-друге, ця система придатна для доступу лише з офісів, якщо тільки користувач не має при собі ноутбука чи мобільного телефона.

Також розвиток Інтернет-банкінгу певним чином стримує Інтернет-шахрайство. Злодії, які віртуозно крадуть гроші з електронних рахунків банківських клієнтів, згортати «діяльність», схоже, не збираються. Активність шахрайських операцій в Інтернет-банкінгу в цілому по ринку постійно зростає. Банкіри неохоче розмовляють на тему онлайн-розкрадань і в більшості своїй стверджують, що або не стикалися з ними, або мова йде про одиничні випадки. Рівень безпеки Інтернет-банку можна оцінити як 100%, ця цифра цілком досяжна, якщо користувач дотримується простих правил безпеки – тих самих, що й при роботі в мережі Інтернет.

Для того, щоб протидіяти шахраям, необхідно дотримуватися правил безпеки. Правила ці прості – своєчасне оновлення ліцензійних антивірусних