Розрахунок конкурентоспроможності твердого сиру "Голландського"
2

вітчизняних науковців. Та незважаючи на існуючі дослідження, слід відзначити недостатність вивчення сучасних тенденцій розвитку ринку сиру в Україні.

Конкурентоспроможність товару - це той рівень його економічних, технічних та експлуатаційних параметрів, що дозволяє витримати суперництво (конкуренцію) з іншими аналогічними товарами на ринку [2, с. 135]. Крім цього, конкурентоспроможність - це порівняльна характеристика товару, яка складається з комплексної оцінки усієї сукупності виробничих, комерційних, організаційних та економічних показників відносно виявлених вимог ринку чи властивостей іншого товару. Вона визначається сукупністю споживчих властивостей даного товару-конкурента за ступенем відповідності суспільним потребам з врахуванням витрат на їх задоволення, цін, умов постачання та експлуатації в процесі виробничого чи особистого споживання. Оцінювання конкурентоспроможності товару здійснюється у три послідовні етапи:

І. Аналіз ринку та вибір найбільш конкурентоспроможного товару-зразка (еталона для порівняння).

II .Визначення сукупності параметрів двох товарів для порівняння.

III. Розрахунки інтегрального показника конкурентоспроможності товару, що оцінюється. Чинниками конкурентоспроможності товару у конкретних ринкових умовах є: якість; ціна; затрати на споживання (експлуатацію); якість сервісу.

Важливість чинників виражається приблизним співвідношенням 4:3:2:1. Визначення конкурентоспроможності здійснюється у декілька етапів:

І етап. Вибір номенклатури показників якості товарів залежить від мети досліджень. Головним при виборі показників якості є врахування всіх характеристик, в яких найкраще відображались би споживні властивості товарів. До них належать показники, що регламентовані нормативними документами (органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні тощо) і нерегламентовані параметри, що характеризують еластичні властивості (упакування, колір тощо, які надають товару особливої привабливості). За основу при визначенні якості були вибрані наступні кількісні одиничні показники: органолептичні (бали); фізико-хімічні (масова частка жиру, масова частка солі, масова частка вологи); показники безпеки (наявність БГКП в