Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
21

Argus Filch – охоронець порядку в Хогвартсі та малоприємний персонаж, який одразу є викликає негативні асоціації як у персонажів твору, так і у читача:

«Argus Filch, the caretaker, was loathed by every student in the school»

[39, c. 34].

Його ім'я Argus – тобто «всевидючий» - в давньогрецької міфології багатоокий велетень, син фінікійського царя Агенора, частина очей якого пильнувала навіть коли той спав. Із міфічним велетнем Аргосом пов'язаний також міф, за сюжетом якого ревнива жінка Зевса Гера доручила йому слідкувати за Іа, новою фавориткою свого чоловіка.

В переносному сенсі цей міфологічний персонаж втілює собою образ невсипущого стража, який дуже підходить Філчу, котрий має шкідливу звичку раптово з'являтися в тих місцях, в яких, як він вважає, відбуваються правопорушення. Назвавши містера Філча саме так, Дж. Роулінг, мабуть, хотіла показати можливість завгоспа стежити за всім, що відбувається в Хогвартсі.

Професор Minerva McGonagall – викладач трансфігурації і декан факультету Gryffindor в школі Хогвартс також має алюзивне ім’я, яка сягає своїми витоками грецької та римської міфології, де ім’я Мінерва носила богиня, покровителька ремесел і мистецтв. Разом із Юпітером та Юноною, Мінерва становила Капітолійську тріаду. З кінця 3 ст. до н. е. Мінерва, ототожнюється із грецької Афіною, яка шанувалася також як богиня війни та державної мудрості.

«Harry had seen Minerva McGonagall angry on several occasions, but either he had forgotten just how thin her mouth could go, or he had never seen her this angry before».[38, c. 12].

Відсилання до богині Афіни повністю відповідає образу професора у творі, адже автор наділила цього персонажа мудрістю, суворістю та справедливістю, окрім того вона займає посаду заступника директора школи, а тому дійсно має доступ до управління та влади, що є одними із рис давньогрецької Афіни.