Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
31

Велика роль у рамках архетипу «Подолання порогу» належить також і традиційному англійському замку, у ролі іншосвітового об’єкту, оточеного пороговими локусами, який у тому числі відображає такі міфологічні універсалії, як гора та світове дерево. Перше прибуття Гаррі до Хогвартсу описане у творі таким чином:

«The narrow path had opened up suddenly onto the edge of a great black lake. Perched atop a high mountain on the other side, its windows sparkling in the starry sky, was a vast castle with many turrets and towers.» [39, c. 89].

Знову ж таки ми можемо спостерігати реалізацію мотиву переходу до іншого світу, світу магії та чаклунства, яка актуалізована в уривку словами «onto the edge of a great black lake». Отже, герой долає певну межу, що відділяє його звичне життя від нового, сповненого пригод та магічних елементів. Сам вигляд замку дійсно є класичним, традиційним для англійського світу – «a vast castle with many turrets and towers». Представлена у даному описі і згадана універсалія гори «atop a high mountain on the other side».

Архетип «Поєдинок» пов'язаний із традиціями змієборства у англійській літературі, що пов’язано із змієподібністю головного антагоніста твору Воланд-де-Морта. У творі образ Волан-де-Морта представлений таким чином:

«The thin man stepped out of the cauldron, staring at Harry...and Harry stared back into the face that had haunted his nightmares for three years. Whiter than a skull, with wide, livid scarlet eyes and a nose that was flat as a snake's but with slits for nostrils....»

Дійсно спостерігаються риси змієподібності у таких описах, як «livid scarlet eyes», та «a nose that was flat as a snake's». Загалом, на протязі всього циклу романів описи головного антагоніста супроводжуються не однократними порівняннями його із змією. Важливу роль грає також володіння Волан-де-Морта мовою змій, він сам говорить про себе: