Іван Драч. Життя та творчість.
3

I. Драча, яка вийшла друком 1962 року, засвідчила, що в українську літературу прийшов молодий, талановитий, оригінальний поет зi своїм світобаченням. Бажання "повернути людину до сонця", його казковий "Храм сонця" - в цьому вбачає свій обов'язок I. Драч як поет. А звернення до жанру балади - це фольклорний підтекст, образи-символи, що єднають лірику поета з творчістю Т. Шевченка та поетами-романтиками. Форма етюду - невеличкого за обсягом, оригінального вірша - надає можливості поетові виразити свої сконцентровані думки i тим самим спо­нукати читача до широких філософських узагальнень.    

 

  1. Дайте визначення поняття балада. Як поет реформував жанрові можливості балади?

          Балада - вид ліро-епічної поезії фантастичного, історико - героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом.

          Іван Драч реформував жанрові можливості балади асоціативністю. Асоціативність - ускладнена і своєрідна якісна ознака поетичного стилю поета, яка є органічною для його мислення. Вся його поезія заснована на асоціаціях. Метафорична асоціативність Драча, що переходить у символи, стає образним ладом його поезії. Це дається далеко не всім поетам, адже "асоціація" у письменника означає психологічний зв'язок між окремими уявленнями, думками, почуттями. Майстерність митця виявляється також в умінні побачити по-новому ті життєві явища і процеси, повз які решта людей проходить, навіть не помічаючи.

 

  1. Розкрийте символічне значення образів сонця і соняшника("Балада про соняшник").

          "Балада про соняшник" - твір незвичайний, йому притаманні баладні елементи фантастики (зокрема, оприлюднення образів соняшника і сонця), особливий драматизм (адже химерний персонаж із зеленими руками й