Педагогічна практика: вдосконалення викладання безпеки життєдіяльності та основ охорони праці у вищих навчальних закладах України
29

Студенти виконують одну розрахулкуву роботу «Оцінка стійкості промислового               об’екту»              .               Контрольні               роботи               охоплюють                             матеріалнаступних розділів курсу:

КР ! 1 – теоретичний матеріал розділу 1;

КР ! 2 – рішення задач з розділу 2 (заняття 3 – 5);

КР ! 3 – теоретичний матеріал розділу 2;

КР ! 4 – теоретичний матеріал розділу 3;

КР ! 5 – рішення задач з розділу 4 (заняття 8).

Курс – «Безпека життєдіяльності та охорона праці» включає лекції,  виконання лабораторних робіт, практичні заняття та самостійну роботу над вивченням теоретичного матеріалу.

 

2.2 Лекційне заняття як один із методів викладання дисципліни «Охорона праці та безпека життєдіяльності»

Вивчення курсу «Основи охорони праці» необхідно починати з усвідомлення його місця серед інших дисциплін, у яких також розглядаються питання безпеки людини у процесі трудової діяльності. Структурно-логічна схема є основою складання програмного забезпечення навчальної дисципліни і відповідного підручника або посібника. «Основи охорони праці» належать до наукового напрямку «Безпека життєдіяльності», до якого також відносять дисципліни, об'єктом розгляду (вивчення) яких є безпека людини і навколишньої природи, а також ті елементи середовища існування людини, що мо­жуть становити загрозу її життю і здоров'ю.

Одним із важливих методів викладання будь-якої дисципліни є лекція.

За своєю дидактичною сутністю лекція виступає і як організаційна форма навчання - «специфічний спосіб взаємодії викладача і студентів, у рамках якого реалізується різноманітний зміст і різні методи навчання», і як метод навчання - «монологічний виклад навчального матеріалу в