Автоматизація процесу гліцеролізу природних жирів
11

орган 6. Останній змінить прохідний отвір так, щоб витрати Fc зменшилися при зниженні рівня, або навпаки.

Об'єкт керування при такому способі регулювання не має чистого запізнення.

Регулятор може мати П-, ПІ- або ПІД-закони регулювання. Первинний вимірювальний перетворювач являє собою підсилювальну ланку з передаточною функцією   W1(s) = K1. При доброму демпфуванні проміжний перетворювач описується рівнянням аперіодичної ланки першого порядку.

            АСР стабілізації температури теплообмінника (рисунок 1.4)

Рисунок 1.4 -  Схеми АСР температури:

а - функціональна; б - структурна

Одна з особливостей регулювання температури продукту на виході кожухотрубного теплообмінника 6 полягає в тому, що по-перше, він описується диференціальним рівнянням другого порядку, по-друге, його перехідний процес може мати коливальний характер, по-третє, теплообмінник має досить великий час чистого запізнення. Ще одна особливість полягає в тому, що первинний вимірювальний перетворювач 1 (у більшості випадків термопара) має досить великі сталі часу.

Регулювання,  як  правило,  здійснюється  за рахунок зміни  витрат  теплоносія   FТяким найчастіше в хімічній технології використовуєтьcя перегріта пара. Регулятор може мати ПІ- або ПІД-закони регулювання, оскільки в більшості випадків статична похибка не допускається. Приводом до регулюючого  органу  7  може  бути  як  пневматичний  мембранний  виконавчий  механізм,  так  і електродвигун. Принцип роботи АСР полягає в