Основні концепції викладання БЖД в Україні та ЄС
11

. Другий блок питань висвітлює особливості безпечного існування людини в умовах сьогодення. Всі ці положення відображаються в трьох ступенях 12-річної школи, що відповідають трьом освітнім рівням: початкова загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта.

3.3.Позашкільна освіта

Позашкільна освіта з основ безпеки життєдіяльності спрямована на забезпечення потреб особистості у творчій самореалізації, поглибленні і розширенні базового шкільного рівня освіти з безпеки життя і діяльності людини; сприяє підготовці до майбутньої професійної та громадської діяльності.

Вона здійснюється всіма позашкільними навчально-виховними закладами, творчими молодіжними об’єднаннями, молодіжними та дитячими осередками в позаурочний час. Формами цієї роботи можуть бути: олімпіади, конкурси, фестивалі тощо. Стимулювання творчого самовдосконалення в дітей повинно здійснюватися з урахуванням вікових можливостей і потреб школярів та учнівської молоді через профільні позашкільні заклади, гуртки, клуби тощо.  

3.4.Вища освіта

Сьогодні Україна потребує висококваліфікованих, фахових спеціалістів у галузі безпеки та цивільного захисту [Див 3, с.26].

Вища освіта з БЖДЛ включає два послідовні етапи навчання: системно-орієнтований та задачно-орієнтований. Системно-орієнтоване навчання формує у студентів здатність до комплексного наукового розв’язання проблем безпеки, науково-досвідного обгрунтування правових і соціально-економічних механізмів політики в галузі захисту людини і середовища її існування.