Основні концепції викладання БЖД в Україні та ЄС
3

Безпека людини - поняття складне, багатогранне і багатофакторне. За обсягом і змістом воно охоплює весь комплекс людських відносин у соціальній і виробничій сферах, саму сутність людського життя, рівень національного розвитку і безпосередньо впливає на основний показник благополуччя населення - індекс людського розвитку. Тому виховання у кожної людини методологічних навичок організації безпеки власного життя та довкілля повинне починатися з дитинства і продовжуватися в процесі всього життєвого циклу.

Оскільки подальший розвиток цивілізації неминуче пов'язаний з розширенням виробництва, і, як наслідок, виникненням додаткових видів небезпек, що стосуються кожної людини, то одним з актуальних завдань сучасності є подальше підвищення науково-освітнього і виховного рівня населення, його здатності й уміння проводити комплексну оцінку ступеня загроз і ефективності рівня захисту.

2.Сучасний стан

Освіта з питань безпеки життєдіяльності (БЖД) за більш ніж 16 років так і не здобула в Україні вагомого наукового базису, що суттєво відображається на змісті навчання. Тематику дисципліни у вищій школі «перекроюють» до цього часу не тільки  і не стільки у відповідності до потреб пересічної людини, а зважаючи на власне або корпоративне бачення цього питання. В результаті маєсо не стільки зниження якості, як такої, скільки марну витрату часу на питання, що є менш важливими для б