Соціальні проблеми становлення та розвитку молодої сім’ ї в Україні
18

’ я є низькодохідною, а багато хто перебуває за межею бідності.

Житлова проблема теж одна з найважливіших для молодих сімей. Це викликано скороченням житлового будівництва, згортанням практики надання безкоштовного житла державою та недоступний через дорожнечу жиле на вільному ринку.

Можливо декілька варіантів проживання − державна, кооперативна, приватна квартира, гуртожиток. Лише невелика кількість молодих сімей має окрему квартиру. Лише 13 14% молодих людей відділяються від батьків ще до весілля. У більшості випадків самий кращий варіант − проживання з батьками. Це поліпшує матеріальне становище сім’ ї, допомагає вихованню дітей, батьки мають час для втраченого заробітку, навчання дозвілля. Таким чином, проблеми матеріальної та житлової забезпеченості стоїть на першому місці зміцнення сім ї. Тенденція молодих сімей − окреме проживання, і лише невеликий відсоток з них хотіли б жити з батьками.

        Проблема працевлаштування молодого фахівця, низька зарплата, особливо в бюджетній сфері, незадоволення вторинними заробітками штовхає молодих фахівців шукати роботу в іншому місті і навіть їхати за кордон. Робота, пов’ язана з тривалою відсутністю вдома, не сприяє зміцненню сім’ ї, створенню в ній атмосфери любові, взаєморозуміння, доброзичливості.

        Психологічні проблеми. До них можна віднести спільні емоційні відносини, психологічну сумісність, звикання подружжя до змінилося способу життя. Подружжю доводиться звикати до захоплень, проявів характеру один одного.

       Найщасливішими для молодої сімї є перші місяці шлюбу, коли сімя продовжує жити у святковій атмосфері. З часом починають виникати перші конфлікти при спільному вирішенні матеріально − економічних та психологічних проблем, тобто рольової структури відносин, розподіл домашніх обов’ язків. 36% подружжя схильні звинувачувати один одного в тому, що його (її) роль в сім’ ї принижена. Основний тягар з виконання домашньої роботи, як і раніше лягає на плечі жінки. 55% жінок (56% чоловіків) вважають, що дружина має більше можливостей для виконання домашньої роботи і лише 3% жінок (і чоловіків) дотримуються такої ж думки щодо чоловіка.