Соціальні проблеми становлення та розвитку молодої сім’ ї в Україні
24

РОЗДІЛ III. ДИНАМІКА СІМЕЙНИХ ВІДНОСИН

В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ

 

3.1 Виховання у батьківській сім’ ї як основа підготовки молоді

до сімейного життя

Розглядаючи соціальне мікросередовище сім’ ї, як фактор впливу на особистість дитини, звертає на себе увагу той факт, що у літературі можна зустріти різні класифікації видів сімейних сто­сунків в залежності від того, який психологічний зміст і яке смис­лове наповнення вкладають автори в їх основу. Для прикладу на­ведемо декілька.

Традиційно сфери життєдіяльності сім’ ї поділяють на госпо­дарсько − економічні, морально − психологічні та інтимно − осо­бистісні.

За глибиною і прочністю звязку між членами сімї, їхні взаємини поділяють на:

  психофізіологічні − це стосунки біологічної спорідненості, а також статеві стосунки;

  психологічні − включають відкритість, довіру, піклування одне про одного, взаємну моральну та емоційну підтримку;

  соціальні включають розподіл ролей, матеріальну за­лежність у сімї, а також статусні стосунки: авторитет, керівництво, підкорення тощо;

культурні це особливі внутрісімейні звязки і стосунки, що обумовлені традиціями, звичаями, які склалися в умо­вах певної культури (національної, релігійної тощо) і де сімя виникла та існує [2].

Якщо сім’ ю розглядати як малу соціально − психологічну гру­пу, слід визначити які саме сімейні стосунки впливають на дитину і яким чином вони обумовлюють формування її як особистості.

Як мала група сімя має певну структуру і динаміку свого розвитку (іноді це називають життєвим циклом сімї). В. М. Дружинін висуває психологічну модель сімї, структура якої поєднується такими стосунками:

стосунки влади: