Соціальні проблеми становлення та розвитку молодої сім’ ї в Україні
3

ВСТУП

 

Актуальність проблеми. Сім’ я за всіх часів постійно знаходилася в центрі уваги передової суспільної думки, прогресивних політичних діячів і вчених, починаючи від древніх філософів і кінчаючи сучасними реформаторами. І це не дивно. Сім’я являє собою систему соціального функціонування людини, один з основних інститутів суспільства. Вона знаходиться в русі, міняється не тільки під впливом соціально політичних умов, але й у силу внутрішніх процесів свого розвитку.

Сучасна сім’ я переживає складний етап еволюції − перехід від традиційної моделі до нової. Змінюються види сімейних відносин, іншими стають система влади і підпорядкування в сімейному житті, ролі і функціональній залежності чоловіків, положення дітей. Багато вчених характеризують нинішній стан родини як кризовий. Це обумовлено об’єктивними процесами зміни шлюбно − сімейних відносин у всіх економічно розвинутих країнах, і особливо в Україні, убік автономізації родини, що неминуче спричинило за собою зниження народжуваності, зріст числа розлучень і збільшення числа самотніх людей [7].

Особливо чутливою до змін, що відбуваються у суспільстві, є молода сім’ я, в якій ще не сформована стійка рольова структура, не вирішена проблема сімейної влади, не склалася конструктивна міфологія, не актуалізований сімейний сценарій і т. п. (В. І. Зацепін, З. Г. Кисарчук, В. А. Cисенко, А. Г. Харчев та ін.). Функціонування молодої сім’ ї – складний і багатомірний процес, який значною мірою залежить від державної підтримки, яка виражається через створення відповідного законодавства, розробку молодіжних програм, різноманітні заходи з боку держави та її органів, що спрямовані на покращення соціально − побутових умов молодої сім’ ї тощо.

На сучасному етапі в житті українського суспільства сім я і сімейний добробут серед переліку цінностей людини виходить на чільне місце. Особливо важливим для українського суспільства, яке шукає дійсні принципи власного розвитку, є дослідження проблем молодої сім