Соціальні проблеми становлення та розвитку молодої сім’ ї в Україні
27

ому формулюванні; визначено суворий порядок постановки запитань, кожне з них має свій зафіксований номер; до кожного із змістовних питань додається перелік фіксованих відповідей.

Запитаннями анкети − соціального індикатору, за показниками якого фіксувалися погляди респондента на сучасну молоду сім’ ю та його орієнтація. Також наші запитання несли в собі закритий тип характеру − передбачали наявність заздалегідь закодованого переліку можливих варіантів відповідей.

Отже, ми провели соціологічне опитування з метою вивчення проблем молодих сімей, точніше погляд студентів на створення сім’ ї в сучасному світі. Проаналізувавши первинне дослідження на основі анкетного опитування, ми дійшли до висновку, що в основному студенти бажають укріплювати свої відносини офіційно, тільки після того, якщо є задовільний матеріальний стан. Ще одним цікавим поясненням офіційного шлюбу є дотримання традицій та підтримання соціального статусу в суспільстві. Взагалі на першому місці стоїть саме важливість у офіційному батькові чи матері для дитини. На цю пропозицію відповіла половина із опитаних. Після цього йде впевненість у майбутньому. Згадуючи питання проти реєстрації офіційного шлюбу, тільки один із двадцяти опитаних відповіли, що вони згідні із цим питанням. Що ж до пятого питання, то девять із двадцяти позитивно ставляться до сумісного проживання за умови, щоб це не затягнулось більше, ніж на рік, так як можуть появитись діти і весілля може стати вже як не потрібною річчю. Ще було таке ж зауваження на рахунок негативного ставлення до сумісного проживання, що потрібно притиратися та вживатися до весілля.

Найважливішими в обговоренні при створенні сімї, студенти відмітили першочерговість місця життя, де саме будуть проживати молоді. На це питання відповіло вісімнадцять респондентів. На другому місці стоїть саме забеспеченість та розпорядженість грошима сімї. Тут п’ ятірки поставило дев’ ять опитаних. Наступним важливим моментом є народження та кількість дітей та саме сексуальні стосунки, через які існує дуже багато розлучень [4]. Найменше чим будуть перейматися молоді, так це взаємовідносинами з батьківськими сімями та додержання релігійних та національних традицій.