Оцінка екологічного стану Донецької області
27

пагони , рослина має сизий відтінок. Листя також сіро -зеленого кольору , щетиновидними (близько 0,5 мм в діаметрі) , звивисті .Характерні колоски невеликих розмірів (6-8 мм) , квіткові луски з наявністю короткої прямої ості . Колоски зібрані в суцвіття - мітелки від 2 до 5 см завдовжки. До цвітіння волоті зазвичай компактні , в період цвітіння (червень -липень ) стають розлогими з короткими гілочками. Насіння жовтого забарвлення , мають витягнуту форму , довжиною близько 1 см. Типчак загальновизнано вважається прекрасним пасовищне- кормовою рослиною , широко поширеним в степах і напівпустелях . Добре поїдається сільськогосподарськими тваринами і кіньми. У весняний час типчак служить для них нажіровочний кормом. З природних травостоїв врожайність становить 3-5 ц з 1 га . У кожному центнері сіна міститься 52 кормові одиниці і до 5 кг протеїну. Цінність типчака полягає ще і в тому , що він добре росте на початку літа , а наприкінці дає нові листя , які є кормом худобі на осінніх і зимових пасовищах. Виносить інтенсивний випас худоби на ковилово-типчаково пасовищах степів.

Шипшина

http://ogorodsadovod.com/sites/default/files/u110/2012/05/shipovnik.jpg http://allflowers.su/wp-content/uploads/2013/04/kust-shipovnika1.jpg

Рис 3.4: Плід та вигляд куща шипшини

 

Шипшина — дикорослий рід рослин родини трояндових (розових).

Має складні листки, сітчасте жилкування, черешковий вид листку, стебло з камбієм, стрижневу кореневу систему, дві сім'ядолі (належить до класу Дводольні).

Точне число видів шипшини поки ще не встановлено у зв'язку з тим, що ще не вироблені критерії для розрізнення надзвичайної безлічі перехідних форм. За сучасними оцінками різних авторів рід включає від 190 (Wissemann, 2003) до 400-500 (Хржановський, 1958, Бузунова, 2001) дикорослих видів. Такий розкид оцінок пов'язаний з існуючими протиріччями в систематиці цього роду, які не були вирішені і з привнесенням в неї молекулярно-генетичних методів. Протягом XVIII-XXI ст. систематиками було описано понад 3 000 видів та внутрішньовидових таксонів шипшинВ Україні велика різноманітність шипшин (близько 50 видів). Серед них найчастіше трапляються:

Шипшина собача (Rosa canina L.) Шипшина собача росте на всій території України на схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур'ян.

Шипшина корична (R. cinnamomea L.) Поширена на Поліссі і в Лісостепу. Кущ з сизувато-зеленими часто опушеними листками й характерним яблуневим запахом пагонів.