Оцінка екологічного стану Донецької області
61

тримається на високій траві, рідше — у заростях верболозу (на підвищених ділянках, в околицях солончаків, на схилах ярів та балок). У передгір’ях Кримських гір зустрічається на чагарниках та шибляку.

Морфологічні ознаки: Довжина тіла 28–48 мм. Тіло зеленого кольору з білою чи світлорожевою смужкою вздовж боків передньоспинки, бокових поверхонь надкрил та черевця, рідше комахи однотонно- чи жовтувато-бурі. Самці довгокрилі, самки короткокрилі (надкрила можуть досягати середини черевця). Внутрішня поверхня тазиків передніх ніг однотонно-зелена, без плям. Як у самців, так і у самок задні крила дуже яскраві: передній край крила та його основа малинового чи оранжевого кольору, трохи далі від основи крила — велика овальна темно-синя пляма, оточена тонкими темними концентричними кільцями.

Режим збереження популяції та заходи з охорони: Охороняються у Кримському і Карадазькому ПЗ та Чорноморському БЗ у складі фауни безхребетних. Рекомендується створювати у місцях перебування виду ентомологічні заказники.

 

4.4 Заходи щодо охорони природних ресурсів

 

Одним з головних завдань у справі охорони природи є створення «еталонів природи» - заповідних територій, які дають змогу зберігати типові стійкі природні комплекси, що утворилися внаслідок багатовікової еволюції.

Hинішню екологічну ситуацію в Донецькій області можна визначити як кризову, що формувалася протягом тривалого періоду через нехтування об'єктивними законами розвитку та відтворення природно-ресурсного комплексу Укpаїни. Відбувалися стpуктуpні дефоpмації наpодного господаpства, коли пеpевага в області надавалася pозвитку сиpовинно-видобувних, енергогенеруючій, металургійній, хімічній та іншим найбільш екологічно небезпечним галузям пpомисловості. В поєднанні з недостатністю правових та економічних механізмів захисту природного середовища, низькою забезпеченістю та ефективністю захисних споруд, а також з низьким рівнем екологічної свідомості суспільства це призвело до небезпечного екологічного стану у Донецькій області.

Екологічна ситуація, що склалася в області потребує посилення дій на державному, регіональному і місцевому рівнях у сферах законодавства, визначення пріоритетів політики територій, природоохоронних дій в виробничій та комунальній сферах, екологічного моніторингу довкілля та контролю джерел забруднення, екологічного інформування, освіти та залучення до охорони довкілля населення області.

Розроблено та погоджено з постійними землекористувачами положення й охоронні зобов’язання на новостворені об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення. Роботи з вивчення територій з метою їх подальшого заповідання тривають. За умови одержання пропозицій і згоди користувачів щодо заповідання цінних в науковому й  естетичному сенсі об’єктів, їм буде надано статус заповідних.

                                                                                                     Таблиця 4.1

Перелік регіональних (місцевих) природоохоронних програм

 

№ з/п

 

Назва програми

 

Ким прийнята

 

№  та  дата прийняття

Кількість виділених коштів,

тис. грн.