Аудит основних засобів на підприємстві (на прикладі ДП "Норинський лісгосп")
17

Згідно з Інструкцією № 291 основні засоби відображаються на рахунку10 «Основні засоби» з відкриттям відповідних субрахунків.

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну України № 88 від 24.05.95р. визначає порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності підприємства незалежно від форм власності. Документація-це спосіб оформлення господарських операцій відповідними документами. Первинна облікова документація – це сукупність затверджених форм, до складу яких належать: первинні документи, реєстри аналітичного обліку, реєстри обліку інших документів[26,с.2].

Наказ Мінфіну України «Про кореспонденцію рахунків» від 28.03.2001р. № 143 передбачає відображення в бухгалтерському обліку операцій з безоплатної передачі об`єктів основних засобів [31,с.2].

Порядок № 116, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96р. з послідуючими змінами та доповненнями, встановлює механізм визначення розміру збитків від розкрадання, нестач, знищення (псування) матеріальних цінностей[33,с.3].

Розмір збитків визначається за балансовою вартістю цих цінностей (з вирахуванням амортизаційних відрахувань), але не нижче 50% балансової вартості на момент встановлення такого факту з урахуванням індексів інфляції, які щомісячно визначає Державний комітет зі статистики, відповідного розміру податку на додану вартість та розміру акцизного збору.

Державний класифікатор України ДК 013 – 97 «Класифікація основних фондів» дає ознаку, що відрізняє основні фонди від інших матеріальних цінностей, використано вартісний критерій. Він використовується в бухгалтерському обліку, а для податкового обліку класифікатор не застосовують[42,с.15].