Аудит основних засобів на підприємстві (на прикладі ДП "Норинський лісгосп")
69

4.3. Організації проведення аудиту

 

 

 

Починаючи перевірку обліку основних засобів, аудитор повинен: ознайомитися з обліковою політикою підприємства в частині організації обліку основних засобів у ревізованому звітному періоді, її змінами в порівнянні з попереднім; виявити дату проведення останньої інвентаризації основних засобів, її результати; перевірити наявність наказів про створення на підприємстві постійно діючої комісії із списання основних засобів, про осіб, відповідальних за збереження основних засобів у місцях їх експлуатації, а також виявити, чи укладені з ними договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність; впевнитися, що бухгалтерія веде картотеку основних засобів та інвентарні списки за конкретними матеріально відповідальними особами в комп'ютерному чи ручному варіанті; отримати інформацію про звільнених матеріально відповідальних осіб [19,с.93].

Отримана таким чином інформація на початку перевірки дасть змогу аудиторам отримати загальне уявлення про організацію обліку основних засобів на даному підприємстві й допоможе визначити питання, яким із них необхідно приділяти особливу увагу [17,с.213].

При фактичній перевірці була оцінена достовірність наданих підприємством-клієнтом результатів проведеної інвентаризації основних засобів. Згідно інвентаризаційного опису, який проводився станом на 02.05.08р.комісією в складі  голови комісії - Дмитрук В.С. членів – Кобилинської В.П. в присутності матеріально-відповідальних осіб   лісників Бех І.Д., Когути О.І. фактична наявність основних засобів становить 814084.00, що і відповідає даним бухгалтерського обліку. Було зроблено вибіркову перевірку записів в інвентаризаційних відомостях (описах) шляхом самостійного підрахунку окремих видів основних за­собів. При необхідності можна було б провести вибіркову інвентаризацію основних засобів. При виявленні відхилень від наданих підприємством-клієнтом даних було надіслано листа відповідного змісту керівнику підприємства з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків. Результати розходжень оформлено у робочому документі. Надалі було проведено перевірку: