Облік, аналіз і аудит операцій підприємства з малоцінними необоротними матеріальними активами
19

РОЗДІЛ 2. Облік і аудит малоцінних необоротних матеріальних активів на ВАТ «Хмельницький МКК»

 

2.1. Організація документообігу малоцінних необоротних матеріальних активів на підприємстві

 

Облік і документ-поняття нероздільні. Так було завжди і так певно буде ще  дуже довго. Навіть технічний прогрес не зміг зруйнувати цей тандем. Він лише дещо видозмінив, при цьому зміни торкнулися переважно форми і не вплинули на зміст. Документ, написаний від руки, сьогодні вже рідко зустрічається, але навіть в електронному вигляді багато документів зберігають паперову сутність. Електронний документообіг і без паперовий облік для більшості українських бухгалтерів майже недосяжна мрія. Немає документа–немає обліку. Така традиція, такими є вимоги законодавства, про що свідчить ст. 9 Закону про бухгалтерський облік.

Закон про бухгалтерський облік не встановлює якихось особливих вимог щодо первинних документів. Він лише називає ті реквізити, які обов`язково мають бути в них. Для оформлення операцій з малоцінними необоротними матеріальними активами застосовують первинні документи, типові форми які затверджені Наказом № 352. В деяких випадках за тим, щоб підприємство застосовувало типові форми, слідкують представники податкових органів, які безпосередньо пов`язують податкові наслідки окремих операцій з наявністю первинного документа типової форми (ф. № ОЗ-3, ОЗ–4)[27,с,11].

Міністерство Фінансів не вважає застосування типових форм обов`язковим, документальне оформлення операцій з малоцінними необоротними матеріальними активами може здійснюватись і на бланках типових форм, і на бланках розроблених самим підприємством. Тільки важливо щоб там були реквізити, названі в ст. 9 Закону про бух облік. Перелік реквізитів наведений в п.5 методичних рекомендаціях № 561[38,с.6].