Облік, аналіз і аудит операцій підприємства з малоцінними необоротними матеріальними активами
9

[49,с.69].

За речовим характером розрізняють інвентарні та неінвентарні малоцінні необоротні матеріальні активи. До інвентарних відносять об`єкти, що мають речове вираження та підлягають перевірці, обміну, підрахунку в натурі; до неінвентарних-капітальні вкладення в земельні ділянки, лісові угіддя тощо.

За використанням малоцінні необоротні матеріальні активи поділяються на діючі (всі малоцінні необоротні матеріальні активи, що використовуються на підприємстві), недіючі (ті, що не використовуються в певний період часу в зв`язку з тимчасовою консервацією підприємства або окремих підрозділів) і запасні (різне устаткування, яке перебуває в резерві та призначене, для заміни об`єктів малоцінних необоротних матеріальних активів, що вибули або ремонтуються).

Суттєве значення в обліку малоцінних необоротних матеріальних активів має їх розподіл за ознакою належності на власні та орендовані [52,с.201].

Малоцінні необоротні матеріальні активи групуються за галузями економічної діяльності (промисловість, сільське господарство, транспорт, зв`язок, будівництво тощо).

1.2. Нормативно-законодавча база з обліку малоцінних необоротних матеріальних активів

 

 

Нормативною базою, що регулює облік малоцінних необоротних матеріальних активів є: