Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
45

де Свхі і Свихі – масові концентрації і-ї фракції забруднювача до і після пиловловлення.

Часто для оцінки ефективності процесу очистки використовують коефіцієнт проскоку К Коефіцієнт проскоку − відношення кількості забруднюючої речовини, що виходить із викидами з апарата пилегазоочистки, до кількості, що поступили в нього:

Зрозуміло, що η=1−К, а К=1−η

 

Ефективність уловлювання часток пилу (ступінь очищення) залежить від його дисперсного складу. У першу чергу вловлюються великі частки пилу. Ефективність пиловловлюючого устаткування характеризується досягнутим фракційним або парціальним ступенем очищення.

Фракційний ступінь очищення − відношення кількості пилу даної фракції, уловленої в апарату, до кількості вхідного пилу тієї ж фракції.

Парціальний ступінь очищення − відношення кількості часток даного розміру, уловлених в апарату, до кількості часток даного розміру на вході в апарат.

З метою зменшення забруднення атмосферного повітря пилом та іншими шкідливими домішками потрібно на всіх промислових підприємствах організувати ефективне очищення відхідних газових викидів. Усі методи очищення можна розподілити на три групи: механічні, фізико-хімічні й хімічні (див. схему 3.1).