Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
23

Аналіз та досвід показують, що при заміні кар’єрів невеликої продуктивності меншою кількістю збільшених кар’єрів дає технічні та організаційні переваги та значно скорочує площу порушених земель.

Вплив місця розташування та кількості відвалів на порушення земної поверхні

При відкритій розробці родовищ розміщення розкривних пород в внутрішніх відвалах є найоптимальнішим у відношенні зменшення площ порушених земель. При розміщенні відвалів розкривних пород за межами контура кар’єрного поля можуть бути два варіанти, що характеризуються різним впливом на зміну якості та масштабів порушеної земної поверхні:

  • Розміщення відвалів на землях, що є непридатними для сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва та інших цілей (балки, яри, впадини, провали, що утворилися внаслідок розробки родовищ, заболочені землі та ін.),
  • Розміщення відвалів на землях, що раніше використовувались у сільському та лісовому господарстві та для інших цілей.

Перший варіант у відношенні раціонального землекористування кращий другого, тому що насипання розкривних пород на непридатних землях в багатьох випадках забезпечує покращення ландшафту та продуктивності земель.

Але цей варіант є доцільним у тих випадках, коли непродуктивні землі розміщуються на відносно невеликих відстанях та витрати на їх транспортування невеликі.

Кількість породних відвалів впливає на розміри площі порушених земель. При однакових кількостях пород, що висипаються у велику кількість відвалів, збільшується площ порушених земель.

Обґрунтування форм і розмірів відвалів з врахуванням раціонального використання земель

Окрім вибору місця розміщення та кількості відвалів важливим є встановлення раціональних форм відвалів. Форма відвалу визначає не тільки розміри площі порушених земель, але і раціональність використання їх після відновлення.