Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
33

Радіоактивні елементи є джерелом іонізуючого випромінювання, негативно діючого на людей і що характеризується експозиційною дозою рентгенівського або гамма-випромінювання. Ця доза являє собою сумарний електричний заряд іонів одного знака, створюваний випромінюванням, поглиненим в одиниці маси сухого атмосферного повітря і що характеризується наступними одиницями вимірювання: в системі СІ - кулон на кілограм (Кл/кг); в системах, що раніше застосовувалися, - рентген (Р). Оскільки випромінювання не є разовим, а існує в часі, то гірську породу характеризують потужністю експозиційної дози рентгенівського або гамма-випромінювання, яка є експозиційною дозою випромінювання, віднесеною до одиниці часу. Потужність експозиційної дози рентгенівського або гамма-випромінювання вимірюється в системі СІ амперами на кілограм (А/кг), а в одиницях вимірювання, що раніше застосовувалися, - в рентгенах на секунду (Р/с).

Оскільки гірські породи містять, як правило, декілька радіонуклідів, з яких найбільш часто зустрічаються радій (226Ra), торій (232Th), калій (40К), їх радіоактивність оцінюється по питомій активності природних радіонуклідів. Ряд будівельних гірських порід містять значну кількість радіонуклідів, що обмежує область їх застосування в будівництві і народному господарстві і вимагає  необхідності радіаційно-гігієнічної оцінки корисних копалин як на стадії їх розвідки, так і на стадіях їх видобуток і переробки.

Акцесорні мінерали і їх вплив на радіоактивність порід

Всі гірські породи, і особливо глибинні, містять до 1 % акцесорних, тобто додаткових мінералів. В осадових породах вони, в переважній більшості, представлені уламковими зернами. Типовими для порід групи гранітів є акцесорні мінерали - апатит, циркон, турмалін, гранат, титаніт, флюорит, топаз, рудний (ільменіт, пірит, магнетит) і інші. Більшість Із акцесорів концентрується у важкій фракції із густиною понад 2900 кг/м