Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
49

Інтенсивність звуку – це середній потік звукової енергії, що переноситься звуковою хвилею через одиницю поверхні перпендикулярно напрямку поширення звукової хвилі.

Дія шуму на людину залежить від рівня звукового тиску. Слуховий апарат неоднаково чутливий до звуків різної частоти. Високочастотні звуки при однакових інших параметрах більш несприятливо впливають на організм людини.

В таблиці наведені рівні інтенсивності звуку для деяких джерел шуму.

Таблиця 2.10.

Інтенсивність шуму деяких джерел шуму

Джерела шуму

Рівень інтенсивності звуку

Серцебиття людини

10 дБ

Гучна розмова на відстані 1 м

40-70 дБ

Шум на вулиці

60-75 дБ

Відбійний молоток

92-101 дБ

Бурові машини на відстані 10 м

108-118 дБ

Каменеподрібнювач

100-125 дБ

Вентилятор

80-105 дБ

Реактивний двигун на відстані 2-3 м

120-140 дБ

 

Вухо людини може сприймати лише ті коливання, частота яких становить 20-20 000 Гц. Найчутливішими для людини є звуки середніх і високих частот (800-4000 Гц). Коливання з частотою нижче 20 Гц – інфразвукові, а понад 20 000 Гц – ультразвукові, вони не викликають звукового відчуття, але чинять біологічну дію на організм людини.

Дія шуму на організм людини

Залежно від рівня звукового тиску, частотних характеристик та деяких інших чинників, у тому числі індивідуальних особливостей людини, шум впливає на слух людини різним чином, а саме: викликає миттєву глухоту або ушкодження органу слух (акустична травма); після тривалої дії різко знижується чутливість до звуків окремих частот або чутливість на деякий час (хвилина, тиждень, місяці), після чого слух відновлюється майже повністю. Якщо на людину кілька хвилин діє звук середньої чи високої частоти з рівнем понад 90 дБ, настає тимчасовий зсув порогу чутливості.