Відтворна функція телиць та методи її корекції
155

Невпинно знижувався і відсоток осіменінь телиць парувального віку, за винятком ТОВ агрофірма “Косівщинська”, де цей показник у середньому склав 101 голову. Відсоток запліднення в усіх, без винятку, господарствах сильно коливався з року в рік.

Під час вивчення форм неплідності самиць на підставі показників причин яловості телиць парувального віку, ми з’ясували: відсоток телиць, які лишилися яловими в КСП “Семенівське” невпинно зростав – з 21 до 64%, у ВАТ “Племзавод, Михайлівка” та в ТОВ агрофірма “Косівщинська” цей відсоток коливався від 33 до 53%, та – від 5 до 55% - відповідно. Здебільшого цей показник був  високим завдяки абортам та мертвонароджуваності, але в КСП “Семенівське” та у ТОВ агрофірма “Косівщинська” він значно поповнювався процентом багаторазових безрезультатних осіменінь та відсутністю статевої циклічності. Відсоток вибракуваних телиць у КСП “Семенівське” зростав з 1,4 до 7,8%; у ВАТ “Племзавод, Михайлівка” від 0 до1,69%; у ТОВ агрофірма “Косівщинська” коливався від 0,4 до 1,7% .

Показник середньої кількості осіменінь та індекс осіменіння зростав або сильно коливався, а відсоток загальної заплідненості від усіх осіменінь невпинно знижувався

Середня кількість осіменінь та індекс осіменіння також зростали або коливалися в широких межах. Відсоток загальної заплідненості від усіх осіменінь знижувався.

Показники гінекологічних хвороб у дослідних господарствах з року в рік стрімко зростали. У всіх, без винятку, господарствах значну частину цього показника складав ендометрит.

Така поширеність гінекологічних захворювань безперечно веде до зростання показників сервіс періоду. Найбільший відсоток первісток у ВАТ “Племзавод, Михайлівка” проявляє циклічність після родів у період від 61 до 90 діб. В останні роки цей показник набув тенденції до зростання. У КСП “Семенівське” та в ТОВ агрофірма “Косівщинська” найбільший відсоток прояву тваринами статевих циклів припадає на 31 – 60 добу.