Відтворна функція телиць та методи її корекції
43

Тканинна терапія, яка застосовувалася самостійно (2-5 підшкірних ін'єкцій зависей із печінки, селезінки, плаценти великої рогатої худоби в дозі 5-6 мл на 100 кг маси тварини з інтервалом поміж ін'єкціями в 7-9 днів), а також з іншими препаратами, є при гінекологічних захворюваннях більш ефективною порівняно з іншими методами [6,173,239].

Завись плацентарної тканини має переваги перед її аналогами. Підшкірне її введення набагато краще переноситься хворими, не має ускладнень і більш допустимо для періодичної стимуляції функції яєчників [6,167,173,180,183,240]. Особливо ефективне застосування зависі плаценти при деяких патологічних процесах, які протікають із порушенням функціонального стану естрогенного механізму яєчників.

Застосовують тканинні препарати і для стимуляції статевої охоти в самок сільськогосподарських тварин. Проведення біостимуляції збільшувало кількість і підвищувало якість дозріваючих статевих клітин, збільшувало заплідненість, сприяло кращому розвитку ембріонів [6,173,241,242,243,244].

Зустрічаються чисельні повідомлення про ефективність застосування біостимуляторів при відгодівлі тварин, переважно молодняка [6,245,248]. Найбільш характерним є наведені дані щодо прискорення росту поросят на 12-16%, телят - на 6-14% при використанні біостимуляторів.

Використання тканинної терапії при порівняно невеликих витратах на придбання і застосування препаратів дає високий економічний ефект. На кожний вкладений карбованець при відгодівлі тварин із проведенням біостимуляції господарство може отримати прибуток розміром 16-21 грн. [6,173,184].

 

1.6. Узагальнення та обґрунтування доцільності та необхідності проведення даних досліджень

 

Для досягнення високих результатів у роботі молочнотоварних ферм, спеціалізованих та фермерських господарств, а також для планування прибутків приватних господарств від великої рогатої худоби, перш за все необхідно організувати чітку роботу з